Tekniska system


Vatten

Vatten distribueras gemensamt till området och sedan delar vi själva upp vattenkostnaden. För detta ändamål finns mätare för varm- och kallvatten under diskbänken i varje radhus.

Avläsning av vattenmätarna sköts av ett företag som heter Techem AB. Varje kvartal görs avläsningen och kostnaden avräknas på avierna för betalning sista mars, juni, september och december. Det är ett kvartals förskjutning så avin i mars innehåller vattenförbrukningen för kvartal 4 föregående år.

För hyreslägenheterna görs avläsningen varje månad och hyresgästerna betalar till Eidar AB. Samfällighetsföreningen fakturerar kostnaden för kall- och varmvatten till Eidar AB.

Ni kan själva hämta en specificerad avräkning och se avläsningarna för era mätare genom att gå in på techems hemsida www.techem.se välj Boendeportal högst upp i mitten. Du måste registrera dig för att komma åt dessa uppgifter. Kontakta styrelsen för att få ett startbrev, gärna via e-post till sff.citronfjarilen@hotmail.se . Hyresgäster hos Eidar AB kontaktar Boservice.

Om ni anser att det är för hög förbrukning eller har andra frågor kring vattenmätarna så kan ni kontakta Techem AB :

kundservice@techem.se
040-631 30 91 (öppet mellan kl. 09:00-13:00)

Du måste själv ha tillsyn över att det inte uppstår några fel på ledningsnätet, även den del som föreningen svarar för men som finns i ditt hus. Ska du göra några ändringar eller installationer i vattensystemet så tänk på att använda rätt material. Vi avråder på det bestämdaste från att koppla in duschanordning med avstängningsknapp. Om man har en sådan så är det vanligt att den inte stänger ordentligt utan kallvattnet strömmar över till varmvattensystemet - som har lägre tryck än kallvattnet. Effekten av detta blir att både du och dina grannar inte får tillräckligt med varmvatten.

Fiber

TV får vi endast via fiber hos oss. Vi har ersatt kabel-TV med fiber. Varje radhus har i starten fått kompensation för att skaffa en box och teckna ett abonnemang för de markbundna fria kanalerna och därför är det därefter upp till var och en att välja sitt TV-utbud. 

Genom att vi har dragit in fiber så erbjuds också bättre möjligheter till internetuppkoppling via bredband.

I varje bostad finns indraget fiber och i klädkammaren finns en kommunikationsbox där det finns en så kallad UCE. Härifrån går det fiberkablar till ett uttag – vanligtvis i vardagsrummet på entréplan.

Kommunikationsboxen har utrymme för att koppla in en router för wi-fi om du inte vill ha trådbunden internet. 

I dosan finns två uttag – ett för internet och ett för TV. Var och en måste teckna abonnemang för TV och internet. Detta gör man via vår kommunikationsoperatör Open Universe. På deras hemsida www.openuniverse.se går man in på tjänsteportalen – längst upp till höger och där kan man välja vilka tjänster man vill ha. Vill ni ha hjälp så ring Open Universe på telefon 0770-82 55 55, knappval 1, eller SMSa BREDBAND till 72 660 så ringer dom upp dig.

Får du något fel på din internetuppkoppling eller TV-mottagning så ringer du först till den operatör du har valt, till exempel Boxer eller Viasat. Dom kan då se om dom har något fel på sin del i systemet. Dom kan då i vissa fall hänvisa dig till kommunikationsoperatören - Open Universe. 

Bommar

De bommar som finns vid sju infarter kan man öppna genom att ringa det telefonnummer som står på skylten på bommen. Observera att du måste använda den telefon som finns registrerad hos oss för att kunna göra detta. När du ringt numret så får du svaret att numret inte går att nå och detta är helt i sin ordning. Det innebär att det inte blir någon kostnad för samtalet. Koppla ner samtalet och bommen öppnar sig. Gör den inte det så kontrollera att du har ringt rätt nummer och har du gjort det så får du kontakta styrelsen för att kontrollera att rätt nummer finns inlagt.

För att få ett eller högst två telefonnummer registrerade så skall du lämna en blankett till styrelsen. Blankett får du genom att klicka   Blankett bommar

På blanketten finns angivet vilka regler som gäller för att köra in på området innanför bommarna. Kompletta regler för fordonstrafik på detta område finner du under "Information - regler - fordonstrafik"  eller klicka: Regler fordonstrafik

OBSERVERA

Om man har larmat akut ambulans eller räddningstjänst så försök se till att någon kan ringa upp bommen när dessa anländer.

Parkering

Det är begränsat med parkeringsplatser på området och därför uppmanas alla som har ett garage att alltid använda detta för uppställning av sin bil. Vi måste tänka på att det finns sammanlagt 292 bostäder på området och flera av dessa har mer än en bil. Det finns inte parkeringsplatser och garage till samtliga och därför har sedan 2018 ett system med tillståndsparkering införts. Regler för detta finner du under "Information - Regler - Parkering" eller klicka: Parkeringsregler

Varje radhushägare och hyresgäst hos Eidar inom området har rätt till ett fritt parkeringstillstånd. Det fordon som har ett tillstånd får parkeras på vilken parkeringsruta som helst - utom handikapparkering eller besöksparkering. Tillståndet är digitalt som administreras av SMS-park och någon lapp behöver inte läggas i bilrutan. När vaktbolaget gör kontroller av parkeringen så kollar dom via dator om bilen är registrerad för ett tillstånd. 

Om man har behov av mer än ett tillstånd så kan man köpa till ett sådant för 500 kronor per månad.

För att skaffa parkeringstillstånd så registrerar man sig själv via SMS-parks sida Registrera parkeringstillstånd. När du väl har registrerat dig och ett fordon så kan du via "Mina sidor" på samma ställe hantera dina tillstånd. Till exempel kan du när som helst och hur ofta som helst byta bilnummer på ditt parkeringstillstånd. Om du till exempel väntar gäster så kan du se till att ställa din bil i garaget och sedan lägga in gästens bilnummer på tillståndet. Glöm inte att ändra tillbaka när gästen har åkt.

På besöksparkeringarna gäller att alla måste registrera sig via SMS och det är bara besökande som får stå där. Boende på området och i närområdet får inte stå på besöksparkeringen - då blir ett kontrollavgift.

Värme

Uppvärmning av husen i området sker genom fjärrvärme. Kostnaden för värmen ingår i samfällighetsavgiften. Värmen är den största delen av samfällighetsavgiften.

Det är inte tillåtet att göra inkopplingar i värmesystemet. Om man gör det kan värmen försvinna från din grannes hus och du stjäl värme från din granne och samfälligheten. Vill du ha extra värme i förrådet eller uterummet kan du använda elvärme.

Om rören fram till elementet är varma, men elementet är kallt, så är det fel på ditt element. Du kan försöka rätta till det genom att:

  • Lufta elementet med luftningsnyckel.
  • Kontrollera termostaten: Skruva loss ratten och se till att den lilla piggen innanför kan glida in och ut. (Se också laga termostat  )
  • Be en VVS-firma hjälpa dig. Du får själv stå för kostnaden.

Ventilation

Bostaden ventileras av 1 st. frånluftsfläkt som är placerad på vinden. Denna betjänar samtliga bostäder i Er radhuslänga. Med anledning av detta är det inte tillåtet att montera in motordrivna spisfläktar, då man sätter funktionen ur spel både för Er och Era grannar.

Det är viktigt att man vid rengöring av frånluftdon såsom i bad, toalett, tvättrum och klädkammare inte ändrar inställning på spaltöppningen. Vid isärtagning av donen för rengöring kan man då göra en markering med exempelvis en vattenfast tuschpenna vid skruven där donet är låst, för att få tillbaka det i rätt läge. Se även till att montera tillbaka rätt don på rätt plats.

Kolfilterfläktar får monteras men inte anslutas till ventilationskanalen. Samtidigt måste då ett frånluftdon monteras och injusteras med ett luftflöde på 10 liter/sekund.

Samfällighetsföreningen har ett serviceavtal med Caverion AB som sköter driften av fläkten på taket, såsom smörjning och remdrift, dvs., den ”yttre” skötseln.

Har Ni några frågor eller önskemål angående ovan nämnda eller önskemål av reparation, försäljning av spiskåpor, injustering av luftmängder etc. kontakta gärna Caverion AB.

Garageportar och ev. motorer

Allmän beskrivning och ev. tips